Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Welkom op Runway28.nl

Welkom op Runway 28. Op deze website vind je alles wat te maken heeft met de moderne operationele militaire luchtvaart. De reden waarom ik voor de naam Runway 28 heb gekozen is simpel. De Runway 28 is de startbaan op vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit veld is voor mij lang geleden de hobby rondom de luchtvaart begonnen. Tot op de dag vandaag beschouw ik Gilze-Rijen nog steeds als mijn thuisbasis, er staan dan ook veel foto’s van de helikopters van het Defensie helikopter Commando op deze site gepubliceerd. Deze site is mijn persoonlijke portefolio op het gebied van de luchtvaart fotografie. Runway 28 werd gelanceerd in 2007. Op dat moment zag de website er nog niet uit zoals hij eruit hoort te zien. De ontwikkeling van deze website tot het eind- product dat nu hier getoond wordt heeft zeker 2 jaar geduurd, het was voor mij namelijk de eerste keer dat ik een webpagina heb gebouwd. Ondertussen is de website gegroeid tot een complete verzameling van foto’s en reisverhalen.

In de tripverslagen sectie zijn alle tripverslagen van reizen in binnen en buiten- land terug te vinden. De tripverslagen zijn op chronologische volgorde per jaartal weergegeven. Alle verslagen zijn geschreven zoals ze zijn ervaren door mij en bevatten daarnaast ook veel informatieve aspecten over eenheden, locaties en vliegtuigentypen. Hiernaast bevat elk verslag een uitgebreide foto rapportage wat het verslag compleet maakt. In de fotogalerij laat ik vooral mijn opnamen zien die ik heb gemaakt op mijn thuisbasis Gilze-Rijen en de Oirschotse Heide. Naast de foto’s uit mijn directe omgeving, publiceer ik hier ook mijn fotorapportages die ik in heel Europa heb gemaakt die net niet de tripverslagen hebben gehaald. Deze series zijn niet uitgebreid genoeg voor dat hoofdstuk, maar zeker wel de moeite waard om hier te tonen in de fotogalerij. Naast alle verslagen bevat deze site ook een overzicht van al mijn publicaties. Dit kunnen zowel publicaties in de bladen zijn als publicaties op internet. In de bladen zijn het meestal artikelen die ik geschreven heb inclusief de bijbeho- rende foto’s, online zullen het vooral foto’s zijn. Nagenoeg alle artikelen die ik geschreven heb zijn op deze website ook terug tevinden in de tripverslagen sectie. Tot slot wens ik iedereen veel kijk en leesplezier toe op mijn website.

Met vriendelijke groet, Alex van Noye


Check De Laatste Rapportages Op Runway28.nl

Ga Naar Rapportage

Tijdperk na het Communisme

100 Jaar Poolse Luchtmacht, deel 4; Radom, 23 - 25 augustus 2018

Na de val van de Sovjet-Unie en het einde van het communisme in Europa, zou er voor Polen en met name de industrie een zware tijd aanbreken. Het land was nagenoeg failliet, en uiteindelijk zou de luchtvaartindustrie deze klap niet overleven. Na de val van de Sovjet Unie in 1989 en een ontwapening in Europa, werd de Poolse luchtmacht drastisch ingekrompen. De Poolse luchtmacht bestond op dat moment uit ontzettend veel vliegtuigen. De Poolse luchtmacht ging een nieuw tijdperk in toen Polen in 1999 lid werd van de NATO.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Polen in de Koude Oorlog

100 Jaar Poolse Luchtmacht, deel 3; Radom, 23 - 25 augustus 2018

Een van de hoogtijdagen van de Poolse luchtvaartindustrie en de Poolse Luchtmacht, was de periode van de Koude Oorlog. Polen was een belangrijke bondgenoot van de Sovjet-Unie en zou veel vliegtuigen voor de Europese partners van de Sovjet-Unie in Polen bouwen. Ook de luchtmacht was gigantisch in deze periode. Het Poolse Lotnictwo Ludowego Wojska Polskiego (Polish People's Army Aviation) werd in 1943 opgericht door patriotten uit Polen. Dit nieuwe Poolse leger werd opgezet in samenwerking met de Sovjet Unie.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

De Tweede Wereldoorlog

100 Jaar Poolse Luchtmacht, deel 2; Radom, 23 - 25 augustus 2018

In de Tweede Wereldoorlog, wordt Polen als een van de eerste landen aangevallen door de Duitse legers. Veel manschappen van de luchtmacht weten te ontsnappen naar Frankrijk en Engeland. De Polen die daar de strijd aan gaan met de Duitsers, zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel roem gaan verwerven door hun skills. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het Kosciuszko Squadron opgericht binnen de RAF om bij te dragen aan de overwinning in de Battle of Britain. Het Kosciuszko Squadron al tegen de Nazi's gevochten.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Oorsprong van de Luchtmacht

100 Jaar Poolse Luchtmacht, deel 1; Radom, 23 - 25 augustus 2018

In het jaar 1918 zou Polen sinds ene hele lange periode weer voor het eerst een zelfstandige republiek worden. Na een pril begin kregen de Poolse vliegtuigen de karakteristieke rood-witte schaakbord emblemen op de romp en vleugels. Kort voor de Tweede Wereldoorlog, zou ok de Poolse Luchtvaartindustrie floreren. De Poolse Luchtmacht wordt in het Pools aangeduid als Sily Powietrzne en betekend letterlijk luchtmacht. De luchtmacht van Polen is een van de militaire takken van de Poolse strijdkrachten samen met de marine en de landmacht.

Ga Naar Rapportage
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden