Switch to English
Runway 28 Runway 28 Runway 28 Runway 28

Welkom op Runway28.nl

Welkom op Runway 28. Op deze website vind je alles wat te maken heeft met de moderne operationele militaire luchtvaart. De reden waarom ik voor de naam Runway 28 heb gekozen is simpel. De Runway 28 is de startbaan op vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit veld is voor mij lang geleden de hobby rondom de luchtvaart begonnen. Tot op de dag vandaag beschouw ik Gilze-Rijen nog steeds als mijn thuisbasis, er staan dan ook veel foto’s van de helikopters van het Defensie helikopter Commando op deze site gepubliceerd. Deze site is mijn persoonlijke portefolio op het gebied van de luchtvaart fotografie. Runway 28 werd gelanceerd in 2007. Op dat moment zag de website er nog niet uit zoals hij eruit hoort te zien. De ontwikkeling van deze website tot het eind- product dat nu hier getoond wordt heeft zeker 2 jaar geduurd, het was voor mij namelijk de eerste keer dat ik een webpagina heb gebouwd. Ondertussen is de website gegroeid tot een complete verzameling van foto’s en reisverhalen.

In de tripverslagen sectie zijn alle tripverslagen van reizen in binnen en buiten- land terug te vinden. De tripverslagen zijn op chronologische volgorde per jaartal weergegeven. Alle verslagen zijn geschreven zoals ze zijn ervaren door mij en bevatten daarnaast ook veel informatieve aspecten over eenheden, locaties en vliegtuigentypen. Hiernaast bevat elk verslag een uitgebreide foto rapportage wat het verslag compleet maakt. In de fotogalerij laat ik vooral mijn opnamen zien die ik heb gemaakt op mijn thuisbasis Gilze-Rijen en de Oirschotse Heide. Naast de foto’s uit mijn directe omgeving, publiceer ik hier ook mijn fotorapportages die ik in heel Europa heb gemaakt die net niet de tripverslagen hebben gehaald. Deze series zijn niet uitgebreid genoeg voor dat hoofdstuk, maar zeker wel de moeite waard om hier te tonen in de fotogalerij. Naast alle verslagen bevat deze site ook een overzicht van al mijn publicaties. Dit kunnen zowel publicaties in de bladen zijn als publicaties op internet. In de bladen zijn het meestal artikelen die ik geschreven heb inclusief de bijbeho- rende foto’s, online zullen het vooral foto’s zijn. Nagenoeg alle artikelen die ik geschreven heb zijn op deze website ook terug tevinden in de tripverslagen sectie. Tot slot wens ik iedereen veel kijk en leesplezier toe op mijn website.

Met vriendelijke groet, Alex van Noye


Check De Laatste Rapportages Op Runway28.nl

Ga Naar Rapportage

De Toekomst van de Royal Air Force

100 Jaar Royal Air Force, deel 5; RAF Fairford, 15 & 16 juli 2018

De visie voor de toekomst van de Royal Air Force loopt parallel met de ondersteuning van huidige Britse militaire operaties. Voor de toekomst worden gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie geïntroduceerd. Er komt steeds meer focus op netwerkgeschikte mogelijkheden en grotere interoperabiliteit met NATO leden. De huidige RAF is een stuk compacter dan de organisatie ooit is geweest in zijn rijke historie. De focus is tegenwoordig verschoven van een grote luchtmacht naar een kleinere en mobiele luchtmacht die overal ter wereld inzetbaar is.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Flexibele Inzet van de RAF

100 Jaar Royal Air Force, deel 4; RAF Fairford, 15 & 16 juli 2018

Na de val van de Berlijnse Muur, zou er veel gaan veranderen in Europa en dus ook voor de RAF. Europese landen die werden beschouwd als vijand werden nu bondgenoten. Het machtsevenwicht van de Koude Oorlog was weg. Er zou een nieuwe tijd aanbreken waarin vooral gestreden zou gaan worden tegen het terrorisme. Een nieuwe tijd zou gaan aanbreken waarbij de RAF inzet zich steeds meer zou gaan richten op kleinschalige flexibele inzet van vliegtuigen. Deze snelle inzet was ook nog eens vaak steeds verder van huis.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

De RAF Tijdens de Koude Oorlog

100 Jaar Royal Air Force, deel 3; RAF Fairford, 15 & 16 juli 2018

Kort na de Tweede Wereldoorlog, zou er een onstuimige tijd aanbreken voor Europa en dus ook de RAF. Europa werd langzaam weer opgebouwd en de machtsposities verschoven in de wereld. Uiteindelijk zou de RAF als NATO bondgenoot met de West-Europese landen de Koude Oorlog tegen de Sovjet Unie betreden. Na de overwinning in de Tweede Wereldoorlog moest de RAF verder worden gereorganiseerd. De technologische vooruitgang werd doorgezet met de komst van de nieuwste straaljagers en straalbommenwerpers.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

De RAF in de Tweede Wereldoorlog

100 Jaar Royal Air Force, deel 2; RAF Fairford, 15 & 16 juli 2018

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, zou de daadkracht en toewijding van de RAF de doorslaggevende rol spelen. Aan de beginfase van de oorlog, werd al snel duidelijk dat men zonder vliegtuigen de oorlog nooit zou gaan winnen. De Britten waren genoodzaakt om de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen drastisch op te voeren. De RAF onderging een snelle uitbreiding na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tegen Duitsland in 1939. Een beslissende periode voor het voortbestaan van de RAF kwam tijdens de Battle of Britain.

Ga Naar Rapportage


Ga Naar Rapportage

Oprichting van de RAF in 1918

100 Jaar Royal Air Force, deel 1; RAF Fairford, 15 & 16 juli 2018

De Royal Air Force (RAF) zijn de luchtstrijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk. Deze militaire tak werd tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog op 1 april 1918. Hiermee is de RAF de oudste luchtmacht in de hele wereld. Dit jaar wordt tijdens de RIAT op RAF Fairford het 100 jarige jubileum gevierd van de Royal Air Force. Hoewel de Britten niet de eerste in de wereld waren die gebruik maakten van militaire vliegtuigen die zwaarder zijn dan lucht, is de RAF toch de oudste onafhankelijke luchtmacht ter wereld.

Ga Naar Rapportage
Contact Facebook Youtube Airfighters Google+ Google Maps Over Runway 28 Blurb
© Copyright 2000-2018 AAM van Noye, Alle Rechten Voorbehouden